Zoek Advies
Advies » Salaris & Voordelen» Onderhandelingstips » Salarisonderhandelingen

Salarisonderhandelingen

Mensen praten niet gemakkelijk over hun salaris. Vraag een willekeurige werknemer wat hij verdient en hij zal de vraag omzeilen door te zeggen ‘genoeg' of ‘te weinig'. Er rust in België nogal een taboe op het salaris. En wat voor salaris geldt, geldt ook voor het onderhandelen over het salaris. Een heikel punt dat werknemers liever uit de weg gaan. Maar waarom zou je? Je werkt hard en wilt daar graag iets voor terug zien.

In dit overzicht zullen we je alle ins en outs vertellen over het proces van onderhandelen. In onderhandelingstechnieken vind je tips voor het voeren van een succesvolle salarisonderhandeling.

Waarom zou je onderhandelen?
Je staat er misschien niet zo bij stil, maar het leven bestaat eigenlijk voortdurend uit onderhandelen. Wat zullen we vanavond eten? Naar welke film zullen we gaan dit weekend? Waar gaan we dit jaar naar toe op vakantie? Kom jij bij mij op bezoek, of zal ik dit keer bij jou komen? Eenvoudige huiselijke zaken waar meningen en belangen soms tegenover kunnen staan en waar je vervolgens uit zult moeten komen.

Een salarisonderhandeling is eigenlijk niet veel anders. Jij bent van mening dat je hard gewerkt hebt en vooruit bent gegaan binnen het bedrijf. Graag zie je hier een financiële vergoeding voor terug. Je bent toch immers ook waardevoller voor het bedrijf geworden. Aan de andere kant staat de werkgever die uit zichzelf niet met extra salaris zal gaan smijten. Een salarisgesprek zou jullie beider belangen dichter bij elkaar kunnen brengen.

En welke werknemer wil er nou niet op vooruit gaan? Een verhoging in je salaris, hoe klein dan ook, is altijd erg mooi meegenomen. Voor de korte termijn, maar ook voor de lange termijn, want je hogere salaris vormt vervolgens weer de basis voor een eventuele latere salarisverhoging. Laat je het nu schieten dan zul je volgende keer een kleinere sprong maken. Denk dus niet te gemakkelijk: dat komt volgend jaar wel. Want je kunt een jaar later niet een twee keer zo grote sprong maken.

Het salaris is tegenwoordig veel meer dan alleen het bedrag dat je maandelijks op je rekening gestort krijgt. Secundaire arbeidsvoorwaarden kun je ook tot je salaris rekenen. Hierbij valt te denken aan een 13e maand, winstdeling, een lease-auto, een telefoon van de zaak. Iemand die 200 euro minder verdient dan jij, maar wel een auto en telefoon van de zaak heeft, is uiteindelijk toch iets gunstiger uit. Je loonstrookje zegt dus nog niet alles.

Hetzelfde geldt voor vakantiedagen. Ook dit kun je meenemen in je onderhandelingen. Tijd is geld en dat geldt helemaal voor vrije tijd! Bij al dit soort zaken geldt: wat vind je zelf belangrijk? Hecht je meer aan een hoog inkomen per maand of wil je liever veel vrije dagen? Hou in elk geval in je achterhoofd dat je over meer zaken kunt onderhandelen dan je op het eerste gezicht denkt.

Er zijn verschillende momenten in je carrière dat je in aanmerking kunt komen voor een salarisverhoging.

Een nieuwe job
De beste manier om snel te stijgen in je salaris is door te veranderen van job. Zit je bij een bedrijf en ben je van mening dat je te weinig verdient, dan zul je niet snel een stijging van 10% aangeboden krijgen. Een stijging die wel mogelijk is, als je bij een ander bedrijf gaat werken waar ze nu eenmaal beter betalen.

Om nou alleen vanwege je salaris van job te veranderen is misschien wat al te rigoureus. Maar als je dan toch aan het solliciteren bent is het wel een uitgelezen moment om er een fikse verhoging ten opzichte van je vorige salaris uit te slepen

Een nieuwe functie
Een ander mooi moment voor een salarisverhoging is bij een verandering van functie binnen hetzelfde bedrijf. Je wordt bijvoorbeeld teammanager van je afdeling of verandert van telefoniste naar office-manager. Een mooi moment om eens over je salaris te gaan praten. Je krijgt immers meer verantwoordelijkheden – en daar mag best wat tegenover staan.

Periodieke stijging
Veel bedrijven hanteren een periodieke salarisverhoging. Dat betekent een jaarlijkse of halfjaarlijkse standaard verhoging voor alle medewerkers van het bedrijf. Veelal gebeurt dit aan het eind van het kalenderjaar. Zo'n verhoging loopt vaak in de pas met de inflatie, maar je mag hopen dat het hoger uitvalt – anders schiet je er natuurlijk per saldo weinig mee op.

Veelal is zo'n periodieke stijging nog wel afhankelijk van je prestaties van het jaar voorafgaand aan de verhoging. Medewerkers die erg goed gepresteerd hebben krijgen dan een paar procent meer dan medewerkers waar het bedrijf minder over te spreken was. Aan zo'n beslissing gaat dan vaak ook eerst een beoordelingsgesprek vooraf. Een belangrijk moment om jezelf dus nog even te ‘verkopen'.

Incidentele stijging
Naast de bovengenoemde redenen voor een salarisverhoging kun je ook nog ‘gewoon’ een salarisverhoging proberen te bedingen. Dit kun je bijvoorbeeld doen omdat je vindt dat je daar recht op hebt, omdat blijkt dat anderen in jouw beroepsgroep meer verdienen of omdat je al een tijd geen verhoging hebt gehad. Je zult hiervoor wel met goede argumenten moeten komen, want een leidinggevende zal niet snel toegeven.

Recentste jobs

Finvision Hasselt
Posted: 07/25/2016
Hasselt, 3500
HCMVISION B.V.B.A.
Posted: 07/25/2016
Hasselt, 3500
Accent
Posted: 07/25/2016
Hasselt, 3500

Meer resultaten op maat?  Update je profiel

 
 
 

Monster Partners

Salesplaza
Sales jobs in België
Traininginfo
Professionele opleidingen
Assistantclub
Het startpunt voor assistenten en secretaresses

Monster Partners

Balingua
Online taalbad
HRMinfo
HR jobs in België
Loonwijzer
Bereken je salaris

Sollicitatiestrategie

Welk bedrijf past bij jou?
Welke soort organisatie bij jou past ligt aan je persoonlijkheid, smaak en je ervaring.

CV's en sollicitatiebrieven

CV en sollicitatiebrief
Kies je voor een lossere schrijfstijl? Of geef je liever een heel ernstige indruk?

Voor kandidaten

Loonwijzer
Bereken je salaris met de Monster Loonwijzer.
Opleidingen
Zoek een opleiding.
Jobs via Twitter
Volg Monster via Twitter.
Jobs op je iPhone
Download de Monster app en vind je ideale job, waar je ook bent.
Jobs op je iPad
Vingervlug naar je nieuwe job met de Monster app voor iPad.
Jobs op je Android
Installeer de app en vind je nieuwe job, waar je ook bent.

Voor werkgevers

Career Ad Network
Bereik actieve en passieve kandidaten met de juiste vacatures op honderden sites .
Marktmonitor
Trends op de Belgische arbeidsmarkt.
Monster Employment Index
Een maandelijkse analyse van miljoenen online jobs in Europa.
Productgamma
Producten en diensten van Monster.be.
Waarom Monster.be
Vind de perfecte match met Monster.be.
Waarom online recruitment
De belangrijkste voordelen van online recruitment.

Social Media

Monster op Facebook
Volg Monster.be op Facebook.
Monster via Twitter
Volg Monster.be via Twitter.
Ontvang jobs via Twitter
Volg de Monster Tweets die het best aansluiten bij jouw zoekcriteria.
Monster YouTube
Volg Monster.be op YouTube.

Andere nuttige links

Bedrijfspresentaties
Deze bedrijven werven aan!
Persruimte
Monster in de pers.
Virtual Job Fair
De virtuele jobbeurs van Monster.be.
Zoek jobs:
Voor werkgevers: Vacatures plaatsen | CV zoeken
Over Monster | Werken bij Monster | Info | Persruimte | Monster Netwerk
Algemene gebruiksvoorwaarden | Privacyverklaring | Help | Security | Contacteer ons | Sitemap| Mobile
©2016 Monster.be - Alle rechten voorbehouden - U.S. Patents No. 5,832,497; 7,599,930 B1; 7,827,125 and 7,836,060 MWW - V: 2016.15.0.119-210
eTrustLogo