Zoek Advies
Advies » Op de werkvloer» Een job verlaten » Eerste hulp bij ontslag op staan ...

Eerste hulp bij ontslag op staande voet

Wanneer je werkgever je op staande voet ontslaat, houdt dat in dat hij per direct het dienstverband beëindigt. Dit kan hij echter niet zomaar doen, hij moet hier wel een dringende reden voor hebben. Een voorbeeld van een dringende reden is fraude, maar ook het gebruik van geweld, diefstal of werkweigering zijn geldige redenen om iemand op staande voet te ontslaan. Overigens heeft je baas natuurlijk geen dringende reden nodig als je tijdelijke contract afloopt en hij op tijd opzegt, of als je nog in je proeftijd zit.

Als je werkgever je op staande voet ontslaat, moet hij je duidelijk maken wat de reden is van je ontslag. Een uitspraak als “ik denk dat jij best weet waarom je bent ontslagen” is niet voldoende. Ook moet je werkgever het ontslag direct kenbaar maken. Wanneer jij bijvoorbeeld werk weigert en pas na een maand wordt ontslagen, geeft dit al aan dat er geen sprake is van een dringende reden, anders had hij je wel direct ontslagen.

Het is belangrijk dat je te kennen geeft het niet eens te zijn met het ontslag. Wanneer je dit niet doet, kan dit later bij een eventuele rechtsgang worden opgevat als een gebaar van jouw kant dat je akkoord ging met het ontslag. Ook kan je op een eventuele uitkering worden gekort als je niet tegen de beslissing van je werkgever ingaat.

Mocht het je overkomen dat je baas je op staande voet ontslaat, houd dan de volgende punten in gedachten:

Blijf kalm
Het allerbelangrijkste is dat je kalm blijft. Natuurlijk kan het een emotioneel moment zijn wanneer je baas je ontslaat. Als je kwaad wordt kun je echter minder helder nadenken en dingen doen waar je later spijt van krijgt. Wanneer het je baas is die uit zijn slof schiet vertel je hem kalm dat je niet gediend bent van zijn toon en dat je uitsluitend nog schriftelijk met hem wilt communiceren.

Teken niets
Zorg ervoor dat je niets tekent. Het zou kunnen dat je baas niet zo sterk staat in zijn positie om je op staande voet te ontslaan en je probeert je een verklaring te laten tekenen waarin staat dat je het ontslag aanvaardt. Heb je toch iets getekend waar je spijt van hebt? Stuur je baas dan zo snel mogelijk een aangetekende brief of fax (of allebei) waarin je aangeeft dat je het niet eens bent met datgene wat je hebt getekend en dat je je handtekening intrekt.

Denk na voor je geld aanneemt
Misschien zal je baas je een geldbedrag aanbieden om je contract af te kopen. Ga hier niet te snel mee akkoord. Houd rekening met het soort contract dat je hebt en bepaal of hij je wel genoeg biedt. Een tijdelijk contract bijvoorbeeld kan zonder dringende reden niet tussentijds worden opgezegd en moet in dat geval dus helemaal worden uitbetaald, of je baas je er nou voor laat werken of niet. Zeg dat je er thuis over wilt nadenken en vraag of je de aanbieding op papier mee kunt krijgen.

Protesteer per aangetekende brief
Schrijf je werkgever een brief waarin je aangeeft het niet eens te zijn met zijn beslissing je op staande voet te ontslaan. Doe dit snel, hoe langer je wacht, hoe kleiner je kans op succes. Waneer jij van mening bent dat er geen dringende reden was om je te ontslaan, vermeld je dit in je brief. Zet er dan bij dat je je beroept op de nietigheid van het ontslag. Met andere woorden: maak duidelijk dat je eigenlijk nooit ontslagen bent en dat je dienstverband dus gewoon doorloopt, inclusief de plicht van je werkgever om je salaris uit te betalen. Geef aan dat het feit dat je dan geld ontvangt niet betekent dat je akkoord gaat met je ontslag. Zeg dat je bereid bent om weer te komen werken. Verstuur de brief aangetekend met ontvangstbevestiging.

Stuur ook een kopie per normale post, of beter nog per fax (bewaar ook hier de ontvangstbevestiging). Mocht je werkgever de aangetekende brief dan niet accepteren, is de kans groot dat hij je brief dan alsnog onder ogen krijgt. Bij een eventuele rechtszaak kun je op deze manier ook laten zien dat je er alles aan hebt gedaan om de brief bij je baas bezorgd te laten krijgen.

Bewaar alle correspondentie
Je werkgever houdt een dossier over je bij. Doe hetzelfde! Communiceer bij voorkeur alleen schriftelijk, of nog beter: alleen per aangetekende post of fax. Bewaar alle inkomende, maar ook uitgaande post. Sla ontvangen e-mails op en bewaar faxen. Raak ook de ontvangstbevestigingen niet kwijt. Al deze papieren zijn bewijsstukken die je later nog kunnen helpen.

Neem contact op met de RVA
Informeer hen over je situatie. Zij kunnen je advies geven over hoe je in aanmerking kunt komen voor een uitkering als je niet gelijk een nieuwe job kunt vinden.

Zoek rechtshulp
Voor rechtshulp kun je op verschillende adressen terecht. Je kunt een advocaat in de arm nemen. Als je daar geen geld voor hebt kun je ook advies inwinnen bij een rechtswinkel. Meestal geven zij de eerste keer gratis advies.

Recentste jobs

Compusearch
Posted: 07/25/2016
Brussel
IMPACT
Posted: 07/25/2016
Peer, 3990
IMPACT
Posted: 07/25/2016
Peer, 3990
IMPACT
Posted: 07/25/2016
Bree, 3960
IMPACT
Posted: 07/25/2016
Meeuwen-Gruitrode, 3670

Meer resultaten op maat?  Update je profiel

 
 
 

Monster Partners

Salesplaza
Sales jobs in België
Traininginfo
Professionele opleidingen
Assistantclub
Het startpunt voor assistenten en secretaresses

Monster Partners

Balingua
Online taalbad
HRMinfo
HR jobs in België
Loonwijzer
Bereken je salaris

Sollicitatiestrategie

Welk bedrijf past bij jou?
Welke soort organisatie bij jou past ligt aan je persoonlijkheid, smaak en je ervaring.

CV's en sollicitatiebrieven

CV en sollicitatiebrief
Kies je voor een lossere schrijfstijl? Of geef je liever een heel ernstige indruk?

Voor kandidaten

Loonwijzer
Bereken je salaris met de Monster Loonwijzer.
Opleidingen
Zoek een opleiding.
Jobs via Twitter
Volg Monster via Twitter.
Jobs op je iPhone
Download de Monster app en vind je ideale job, waar je ook bent.
Jobs op je iPad
Vingervlug naar je nieuwe job met de Monster app voor iPad.
Jobs op je Android
Installeer de app en vind je nieuwe job, waar je ook bent.

Voor werkgevers

Career Ad Network
Bereik actieve en passieve kandidaten met de juiste vacatures op honderden sites .
Marktmonitor
Trends op de Belgische arbeidsmarkt.
Monster Employment Index
Een maandelijkse analyse van miljoenen online jobs in Europa.
Productgamma
Producten en diensten van Monster.be.
Waarom Monster.be
Vind de perfecte match met Monster.be.
Waarom online recruitment
De belangrijkste voordelen van online recruitment.

Social Media

Monster op Facebook
Volg Monster.be op Facebook.
Monster via Twitter
Volg Monster.be via Twitter.
Ontvang jobs via Twitter
Volg de Monster Tweets die het best aansluiten bij jouw zoekcriteria.
Monster YouTube
Volg Monster.be op YouTube.

Andere nuttige links

Bedrijfspresentaties
Deze bedrijven werven aan!
Persruimte
Monster in de pers.
Virtual Job Fair
De virtuele jobbeurs van Monster.be.
Zoek jobs:
Voor werkgevers: Vacatures plaatsen | CV zoeken
Over Monster | Werken bij Monster | Info | Persruimte | Monster Netwerk
Algemene gebruiksvoorwaarden | Privacyverklaring | Help | Security | Contacteer ons | Sitemap| Mobile
©2016 Monster.be - Alle rechten voorbehouden - U.S. Patents No. 5,832,497; 7,599,930 B1; 7,827,125 and 7,836,060 MWW - V: 2016.15.0.119-313
eTrustLogo