Til je CV naar een hoger niveau

Door Monster medewerker

Curriculum Vitae (CV) is de Latijnse benaming voor levensloop. Je CV is een logboek van je maatschappelijke leven. Puntsgewijs, systematisch en overzichtelijk beschrijf je je persoonlijkheid, capaciteiten, personalia, opleidingen en werkervaring. Daarmee is het zowel voor jou als voor werkgevers hét document op weg naar een nieuwe job.

In je sollicitatiebrief zet je in het kort uiteen waarom jij denk dat je geschikt bent voor de desbetreffende functie. In je CV som je de feiten die dit onderbouwen. Je CV is als het ware een bijlage bij je sollicitatiebrief – maar wel een onmisbare bijlage! Solliciteren zonder CV is kansloos. Al ben je net klaar met school of studie en heb je nog weinig ervaring, zorg altijd dat je een CV bijvoegt.

Werkgevers hebben dikwijls maar heel weinig tijd nodig om een beeld te vormen van jou nadat ze jouw CV bekeken hebben. Een waardevol CV is dus een CV dat meteen aanspreekt en de aandacht trekt. Om dat te bereiken, geven we je hier een overzicht van wat je wel en niet moet doen.

Onderdelen van je CV
Begin altijd met het noemen van je personalia (naam, adres, woonplaats, leeftijd). Vermeld daarna in elk geval welke opleidingen je gevolgd hebt en wat je werkervaring tot nu toe is. Hierbij kun je het best in omgekeerd chronologische volgorde te werk gaan. Begin dus met het noemen van je laatste opleiding en je laatste baan. Deze drie zaken zijn het belangrijkste gedeelte van een CV. In de volgende onderdelen staan deze zaken nog eens gedetailleerd uitgelegd.

Personalia
Vermeld bij je persoonlijke gegevens in ieder geval je:

* naam
* adres
* woonplaats
* telefoonnummer (privé en gsm)
* e-mailadres
* nationaliteit
* geboortejaar
* geslacht
* rijbewijs

Noem verder wat jij het vermelden waard vindt of wat relevant is met betrekking tot de vacature.

Opleidingen
Geef bij je opleidingen aan of je je diploma’s hebt gehaald hebt en in welk jaar. Geef eventueel ook een beknopt overzicht van je vakkenpakket, studierichting, specialisaties of eindwerk/thesis. Maar doe dit alleen als het betrekking heeft op de vacature.

Ga je direct na je middelbare school solliciteren bij een internationaal bedrijf waar je moet beschikken over een goede talenkennis, dan is het verstandig om ook jouw talenpakket in je CV te vermelden.

Als je na je middelbare school gestudeerd hebt, dan kun je je vakkenpakket beter maar niet meer noemen. Je studie is nu veel belangrijker om te benoemen. Noem hiervan bijvoorbeeld een specialisatie, je stageplaats of het onderwerp van je eindwerk. Maar echt alleen als het van toepassing op de functie is. Anders is het volkomen overbodig.

Werkervaring
Noem niet alleen de naam van het bedrijf en de functie die je vervuld hebt, maar geef bij je werkervaring ook in het kort aan wat je taken waren. Geef bijvoorbeeld aan of je leiding moest geven of dat je aan een bepaald project moest werken. Pas dan kan de recruiter een indruk van je mogelijkheden krijgen. Een recruiter kent immers ook niet alle bedrijven.

Als je bijvoorbeeld alleen vermeldt ‘Van februari 2001 tot en met november 2002 ben ik als verkoper werkzaam geweest bij Appel & co’ dan heeft degene die de brief leest geen idee wat jouw werkzaamheden nu eigenlijk inhielden. Was je een salesmedewerker (tele- of fieldsales?) bij een of ander softwarebedrijf of winkelmedewerker in een groentezaak.

Na een aantal jaren werkervaring worden je stages minder interessant. Wees daar beknopt in, tenzij de stages perfect aansluiten op de vacature.

Overige zaken
Andere zaken die het vermelden waard kunnen zijn in een CV zijn:

* Relevante nevenactiviteiten – zoals: vrijwilligerswerk, commissies, besturen, studentenverenigingen.
* Hobby's - mits ze aansluiten bij de werkzaamheden die je moet doen. Bouwen van websites kan relevant zijn, borduren daarentegen niet!
* Talenkennis - waarbij je aangeeft of je slecht/goed/uitstekend bent in woord en geschrift.
* Referenties - weinig recruiters bellen daadwerkelijk je referenties op, maar vermeld ze toch. Je weet nooit waar het goed voor is.

Verzorging
Overbodig misschien om op te merken, maar toch: zorg voor een verzorgd geheel. Maak geen type- of spelfouten, wees duidelijk, helder en direct. Voorkom dat de recruiter naar bepaalde zaken moet gissen. Daar heeft hij geen tijd voor. Zorg er verder voor dat je geen ’gaten’ hebt of verklaar ze: wereldreis, persoonlijke omstandigheden etc.

Lengte
Veel handboeken met tips voor een goed CV menen dat een CV nooit langer dan één A4’tje mag zijn. Maar dit staat haaks op de eis dat een CV overzichtelijk moet zijn en een duidelijk beeld van de kandidaat moet geven. Witregels maken een CV bijvoorbeeld wel langer, maar ook veel beter leesbaar. Twee A4’tje mag best (je moet immers ook wel wat over jezelf kunnen vertellen) maar zorg dat je CV zeker niet langer wordt dan dat!

Wees dus beknopt. Noem alleen opleidingen, cursussen, softwarekennis, hobby’s, referenties etc. die relevant zijn. Onthoud dat een CV geen autobiografie of levensverhaal hoeft te zijn!

Digitaal CV?
Steeds meer recruiters geven de voorkeur aan een digitaal CV. Als je besluit je CV online te versturen, informeer dan eerst in welk formaat en in welk bestand ze je CV willen ontvangen.

Tot slot
Je CV is geen standaarddocument. Pas de inhoud aan de gevraagde vacature aan. Let op de eisen die in de advertentie worden gesteld. Speel erop in, maar overdrijf niet. Benadruk daarnaast in je CV zoveel mogelijk je sterke kanten. Presenteer jezelf op een positieve manier, maar ook hier geldt: overdrijf niet.